Friday, February 27, 2009

Spotify

Jag fick en spotify-invite av macradion för ett tag sedan. Det var när spotify var pinfärskt nysläppt och " the shit". Jag gissar att jag hittade 10% av min skivsamling på spotify så jag var inte jätteimpad. Jag slängde ihop en favoritspellista med c:a 250 låtar och för ett par veckor sedan var det bara en handfull av dem kvar. Jag vart klart mindre impad med tiden men jag misstänker att spotify-personalen är mer upprörda över det än jag är egentligen.

Nu verkar det dock som om de håller på att skärpa upp sig lite. Hela dioramas katalog har dykt upp och långsamt börjar det trilla in album i mina söklistor igen. Jag blev dock sjukt förvirrad när jag insåg att univaque och tyskarna från lund låter exakt likadant....

Thursday, February 26, 2009

Bilsubstitutet

Pendlarhojen börjar arta sig, men ibland vill jag bara putta ner den i ett dike och köpa en ny, färdig, cykel i nån butik. Allting är special special på min hoj så det är alltid ett himla meckande så fort man skall göra något.

Förra veckan fick jag punka, vilket jag skrev och klagade över här på bloggen. Iom att jag hade av bakhjulet så passade jag på att justera kedjespänningen. Det går lätt med sliding dropouts. Dock fick jag justera bakskärmen också vilket alltid är ett otacksamt pyssel. Förmodligen så bommade jag att efterdra en mutter till ett stag på skärmen för i tisdags så skakade muttern loss när jag darrade fram på de måttligt plogade cykelbanorna. På väg hem till de väntande semlorna så åkte det nu lösa staget in i dubbdäcket vilket resulterade att SKS-skärmen lindade in sig mellan hjulet och ramen. Som tur var gick den av så jag kunde få bort den och cykla vidare, dock med prickar på rygg och väska.

I går satte jag dit en temporär skärm av sadelstolpsmodell på hojen för att slippa bli så smutsig. Det funkade lite sisådär så på väg hem idag åkte jag förbi norvelo och köpte ett par noname-skärmar som var misstänkt lika mina planet bike-skärmar jag har på cannondalen. Som vanligt är alla skärmar för mtb lite för korta, men de här har även lite för korta stag för att funka med sliding dropouts. Jag kände att jag fick användning av en ganska stor del av mina ingenjörsskills när jag löste det problemet. =)

Nu är cykeln iaf cykelbar igen och jag cyklade med torra kläder genom blötsnön till ICA maxi och handlade. Det blev första riktiga lastprovet för wald-korgen och den fick klart godkänt. Den är betydligt stabilare än min gamla korg.

Det som återstår att fixa på hojen, om inget går sönder villsäga, är nog ffa vajerdragningen. Korgen ställer till det lite och jag har aldeles för långa höljen på både broms och växelreglage. Jag hoppas få en lung stund på lördag så jag kan fota av alla specialare jag har på hojen just nu så ni får se. Det kommer nog att bli en följetong på bloggen av det, för jag kan ändock konstatera att cykeln är bra nog för att skjuta upp det till synes oundvilkiga bilköpet ännu ett tag.

Wednesday, February 18, 2009

Punka!

Det är när man får punka som samtliga nackdelar med nexusnaven manifesterar sig. Det tog 45 minuter att fixa och jag var oljig upp över öronen. Mitt förråd av kraftuttryck tog slut på 5 minuter så det blev väldigt enformigt.

Men eftersom jag släpat upp hojen i lägenheten passade jag på att sätta dit min nya korg också. Korgen är kalas, men monteringsfästena är tokigt störda. Har man korg har man uppenbarligen en cykel från sjuttiotalet, enligt Wald.

Mer om det senare, då även med bilder.

Thursday, February 12, 2009

Bom! fast träff!

Det har varit en lagom händelserik cykelvecka. Jag masar mig upp vid tio i sex på morgonen för att rejsa till jobbet. Samma rejs fast tvärt om kör jag vid halv fyra på eftermiddagen. Det börjar kännas i benen att jag gjort det här några dagar nu. Jag hoppas att det är träningsverk och inte bara vekhet. =)

I måndags lyckades jag komma över en cykelkorg från Wald. Jag mailade ilikebike och de hade ett ex kvar av medium-varianten, dock utan skruvar. Hundra spänn ville de ha och det visade sig att deras kontor låg behagligt nära mitt, så en lunchrast senare hade jag en stor fin korg. Den ser ut att passa perfakonan, jag skall bara få tid över att ta mig till Clas Ohlson för att handla de där skruvarna...

En annan kul sak inträffade när jag anlände till jobbet i går. Man är ju inte helt skärpt sådär vid halv sjusnåret. När jag anlände till parkeringsgaraget så var det en bil som svängde in framför mig genom porten. Utan att tänka mig för så körde jag efter precis bakom bilen och döm om min förvåning när jag plötsligt hade en vägbom mitt i ansiktet. De fäller ju ner dem rätt tajt så man inte skall kunna smita in två bilar på samma biljett. Som tur är så satt inte bommen fast så hårt, så den lossnade och jag klarade mig undan med enbart förvåningen. =)

Saturday, February 07, 2009

Första veckan avklarad

Jag har klarat av min första arbetsvecka ute i verkligheten. Det gick bra om jag får säga det själv även om jag fick "landa springande". Fullt ös från första dagen mao, vilket passar mig kalas. Jag har faktiskt väldigt roligt på jobbet. Såpass att jag måste passa mig så jag inte sitter och fnissar. =)

En grej som skiljer sig dramatiskt från förra jobbet är hur mycket tid man kan lägga på att surfa utan att det påverkar arbetet. Nu när jag kommer hem har jag ofta 130-150 olästa poster i RSS-läsaren, vilket är alldeles för jobbigt så jag måste rensa. HTATBL och Drunk Cyklist får stryka på foten, för de läser jag ändå nästan aldrig, speciellt inte DC som bara verkar bitter. Bad Astronomy får stryka på foten till förmån för Bad Science istället, som är hästlängder bättre. BA är visserligen intressant ibland, men ibland också osmakligt osaklig.

Bloggar som får vara kvar är däremot Tobbes och Mollos. Efter ett halvårs intensivt stillasittande har jag ungefär samma bekymmer så jag förljer gärna deras framgångar (Heja Tobbe!). Jag har optimerat min pendlarsträcka nu så det är 2x12 km i högt tempo med ungefär sex rödlysen per gång. Jag bränner iaf många kalorier per dag, men risken är att jag lassar in dem också. Min vikt korrelerar positivt med träningsmängden nämligen. Precis som Tobbe har jag varit uppe strax under tresifrigt, men det var när jag muckade. Målvikten är 80 och dit ner har jag fem kilo i dagsläget, såfort jag fikat klart... =)

Tuesday, February 03, 2009

Första cykeldagen

tio över sex rullade jag iväg hemmifrån, fem i sju drog jag kortet i dörren på kontoret. Jag ser fram emot den dag jag har skalat av en kvart på den tiden. Idag var det övervikt, dubbar och allmänt dålig form som gav sig till känna på hårdast möjliga sätt. På väg upp för västerbron så hade jag lika mycket håll som på målrakan på SSSM, vilket var rätt illa. Jag åkte också en hel del fel och fick bära cykeln upp för några trappor vid gullmarsplan. Det tar nog bara ett par veckor innan jag åkt fel på alla tänkbara sätt och kan börja åka rätt.

Mina Enduravantar funkade dock hyfsat i -5. På väg hem var de dock aldeles för varma, och det är då man upptäcker nackdelarna med vattentäta vantar med fast liner: De torkar inte av sig själva vilket kan bli rätt äckligt efter ett tag.

Hade jag haft en gnutta ork kvar i kroppen hade jag tankat upp mina GPskurvor som illustration, men nu är det ögona böj i säng. Jag är helslut, men glad.