Sunday, March 25, 2007

SR ljuger om cykling

I ett radioreportage om citypolisens cykelinsats sägs det att det är "fler männsikor som dödas i cykelolyckor i trafiken än det är människor som dödas i våldsbrott i stockholm". Det är lögn.

Reportaget kan man avlyssna här.

Enligt Brå var det 59 st som dog pga "Fullbordat mord och dråp samt misshandel med dödlig utgång" år 2003. Dvs våldsbrott.

Enligt NTF var det samma år 4 stycken cyklister som dog i Stockholms län.

Var Magnus Johansson på SR fått sina siffror från skulle vara väldigt intressant att veta.


Jag tänker inte försvara att folk cyklar mot rött, men hade det varit så riskfyllt som det framhålls i reportaget hade det skett betydligt fler olyckor. En sommarvardag lär det ske i storleksordningen 100 000 rödljuskörningar med cykel i Stockholm. Hade risken varit en promille hade det alltså skett 100 olyckor om dagen. Gör det det?

2 comments:

Anonymous said...

Är det inte så att du vänt på siffrorna? Citatet: "fler männsikor som dödas i cykelolyckor i trafiken än det är människor som dödas i våldsbrott i stockholm" menar nog att det dödades 35 cyklister i Sverige -03. Tror inte att så många dog pga våldsbrott i Stockholm samma år.

Eller är det bara citatet som blev fel?

Rikard said...

Enligt BRÅ dog det 59 personer i (av) våldsbrott 03, i Stockholms län, så det är fler ändå.

Jämförelsen är ändå jättekonstig. Det är fler personer som dör av elstängsel varje år ( i Sverige) än som dör i cykelolyckor i Stockholms innerstad.