Sunday, September 09, 2007

Nära Miss!

DN har idag lyckats med ett antal stolpskott. Dels så blandar de ihop fixed gear med brakeless, men sen tar de upp fenomenet med Asfaltsdjungelns indianer. Ett gäng "ungdomar" som släpper ut luften ur däcken på massa SUVar.

Det finns många anledningar att irritera sig på SUVarna inne i stan, men ur miljösynpunkt hör de till de renaste bilarna. Väldigt få, moderna ickeamerikanska, SUVar slukar mer soppa än en volvokombi och de dyraste bilarna är också de som har de renaste motorerna och de mest avancerade avgasreningssystemen. En modern bil är helt enkelt en mindre miljöbelastning än medelbilen som rullar omkring på gatorna i stan. Egentligen borde de släppa ur luften ur alla bilar med mer än 10 år på nacken. Det är de som står för skiten.

Jag kan förstå att många bilägare blir sura, men varje gång man blir prejad av en bil, utan främre regplåt och med kameraskydd över den bakre, så undrar man vem som är den egentliga anarkisten egentligen. Indianerna eller bilisterna?

4 comments:

Tobbe Arnesson said...

Indianerna svarar själva på din fråga på deras blogg:

Varför ger ni er inte på gamla bilar i stället? Deras utsläpp är större!

Vi har redan påpekat en avgörande skillnad: människor har gamla bilar för att de inte har råd att köpa nya, människor köper nya stadsjeepar för att de lägger sina förmögenheter på bilar som de vet släpper ut enorma mängder koldioxid. Man kan tillägga att gamla bilar successivt fasas ut ur bilparken, men stadsjeepar är ett nytt fenomen som växer. Samtidigt som nödvändigheten av att minska koldioxidutsläppen är akut upptas alltså en allt större del av marknaden av de mest vidriga monsterbilar som industrin någonsin producerat. Det är skevt. Det är sjukt."

Rikard said...

aha. ren och skär avundsjuka mao.

Rikard said...

intresant artikel i DN:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=691805

Om indianerna verkligen var motiverade av något annat än avundsjuka skulle de ge sig på gamla dieslar, inte moderna bilar med avgasrenare.

Tobbe Arnesson said...

Hörru, nu är det snart tre månader...