Saturday, March 25, 2006

En blivande klassiker?














För några år sedan så släppte shimano gruppen Saint. Bakväxeln och bromsarna till den gruppen är helt ok, men naven var lite för märkliga för att det skulle bli nån hit. De kräver speciella bromsskivor och specialverktyg för att servas, de var tunga och dyra och erbjöd egentligen inga fördelar gentemot de andra naven i den prisklassen.

Något år därefter så var det dags för shimano att ägna sig åt det de är bäst på, marknadssegmentering. Saint behövde ett budgetkomplement, riktat mot samma typ av åkare men med mindre plånbok. Man tog då helt sonika och målade om nya LX-gruppen i mörkgrått och bytte axeln på baknavet så man fick en bakväxelinfästning som liknade saintväxelns.

Det som gör honegruppen speciellt blev då altså precis det som skiljer hone från LX, nämligen axeln i baknavet. Honebaknavet är det enda MTB-navet från shimano med genomgående gängad axel som sträcker sig utanför dropoutsen. I praktiken betyder det att Hone är ett s.k. track-nav fast med 135mm OLD.

Vad innebär då detta för en fattig och ambivalent cyklist? Jo, skall du bygga en singlespeed med horisontella dropouts och vill ha tag på ett billigt nav så finns det ett bra alternativ, Hone. Johan A på happy har gjort just detta. Han har satt två M10x1-muttrar på axeln och vipps så har han en rejäl bakända på sin inbred. Det fina i kråksången är att han lätt kan slänga på en vanlig kassett på navet och cykla iväg på en vanlig cykel med bakhjulet. Oerhört flexibelt.

Johan var så snäll att han donerade sin överblivna Hone-mutter till mig. Mha min dremel lyckade jag modifiera muttern så att det gick att gänga på den på den oslottade änden på axeln och då blev navet så snyggt som på bilden ovan.

Nu återstår bara att bygga ett hjul av det där navet. Vi får se vilken hoj som behöver ett nytt bakhjul först. =) Posted by Picasa

No comments: